Het kabinet standpunt omtrent Drones

Om het Kabinetsstandpunt Drones aan de sector te verduidelijken werd door de Ministeries V&J, I&M en EZ een werkconferentie georganiseerd. Mijn conclusie is dat de overheid nog niet goed raad weet met de ontwikkeling van deze nieuwe economische factor. Om niet teveel uit de pas te lopen met de toekomstige Europese regelgeving aangaande Drones, heb ik de indruk dat men enerzijds de sector ruimte wil geven voor ontwikkeling en anderzijds men knel zit met de regeling modelvliegen.De overheid krijgt het ook niet georganiseerd en loopt eigenlijk achter de feiten aan. Om straks makkelijk in de pas te lopen met de komende Europese regelgeving aangaande Drones neemt naar mijn idee de overheid nu een stap terug en geeft het gebruik van Drones in de nieuwe regeling (met ingang van oktober) vrij voor Drones onder de 4 of 5 kg (staat nog niet vast).
• Het in bezit hebben van een brevet voor de gebruiker, een BVL op de Drone voor deze categorie van Drones is niet meer nodig.
• Het aanmelden via Notam en het aanvragen van een TUG is eveneens niet meer nodig en men kan volstaan met een mail melding bij de burgemeester van de betreffende gemeente.
• De beperking in gebruik is een hoogte limiet van 50 meter, een afstand van 50 meter van gebouwen en mensenmenigte en 5 km van een luchthaven.
Ik vraag mij af hoe men dit wil handhaven? Met toestemming van de organisatie en toestemming van een eigenaar van een gebouw welke moet worden geïnspecteerd, kan men dit ondervangen. Een leuke bijkomstigheid was de demonstratie met een Drone in een volledig gevulde zaal, met de eerste stoelen op ruim 1 meter van de Drone.

Wat mij zorgen baart, is de onsamenhangendheid van de sector. Een ieder is bezig met zijn eigen ontwikkeling en zijn eigen mogelijkheden om een marktaandeel te verwerven in deze nieuwe markt. Men heeft geen oog voor de gevaren die op de loer liggen aangaande wet en regelgeving, die straks vanuit EASA (Europa) op de sector af komen. Opvallend is de struisvogel mentaliteit en het ingebakken idee dat het wel mee zal vallen. Misschien wel!?, maar uit ervaring met de General Aviation weet ik als geen ander dat als straks in juli de EASA komt met proposals men heel alert moet zijn. Men heeft maar één kans om hier zijn zienswijze en bezwaren kenbaar te maken. Dit werd nog eens extra benadrukt door Peter van Bleyenburgh, president van UVS.

Als straks de voorstellen vanuit EASA komen dan is het zaak dat men eensluidend zijn zienswijze indient en dat zal moeten gebeuren vanuit georganiseerde disciplines binnen de sector.

Michaël Tefsen – team Airpass

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.